Tilaa uutiskirjeLiikkeet & aukioloajat

Peugeot e-208:t opiskelijoiden yhteiskäyttöautoina Tampereella

Uusi auto käyttöön edullisesti ja ihan milloin vaan? Tampereella se onnistuu. TOAS:n eli Tampereen opiskelija-asuntosäätiön asukkailla on nimittäin käytössään yhteiskäyttöautopalvelu, jossa he voivat varata käyttöönsä opiskelijahintaan Peugeot e-208 -sähköauton ja vieläpä ihan mihin vuorokauden aikaan tahansa.


Autoverkkokaupan kautta hankitut, uudet täyssähköiset Peugeot e-208:t tulivat käyttöön helmikuun alussa. Autonkuljetusrekan saapuessa TOAS:n toimistolle uteliaita, potentiaalisia autonlainaajia kävi heti silmäilemässä uusia tulokkaita. Autoverkkokaupan tiloissa tyylikkäästi teipatut, sapelihampaiset menopelit ovatkin siitä lähtien olleet opiskelijoiden ahkerassa käytössä. Identtisen näköisiä, valkoisia autoja on kolme, ja ne löytyvät kolmen TOAS-kohteen pysäköintialueilta eri puolilta Tamperetta – TOAS:n toimistolta, Hervannasta ja Kalevasta.


Palvelun käyttäminen on tehty mahdollisimman helpoksi, ja opiskelijan tulee vain rekisteröityä Secto Yhteiskäytön käyttäjäksi luomalla palveluun omat henkilökohtaiset tunnukset. Kaikilla päätelaitteilla ja mobiilipuhelimilla toimivan online-palvelun kautta tapahtuu myös auton lukitus – avaimia ei siis tarvita.

Auto käyttöön juuri halutuksi ajaksi

Yksi TOAS:n yhteiskäyttöautopalvelun käyttäjistä on Pauliina Baltzar. Hän valmistui 2019 pelitutkimuksen puolelta ja on nyt jatko-opiskelijana Tampereen yliopistolla vuorovaikutteisen teknologian tohtoriohjelmassa. Hän kuuli palvelusta ensi kertaa luettuaan siitä TOAS:n uutiskirjeestä.


”TOAS:n yhteiskäyttöpalvelun kautta saa varattua itselleen auton käyttöönsä juuri haluamakseen ajaksi. Palvelu toimii Secton palvelun kautta – sieltä auto varataan, varaus aloitetaan, auton ovet avataan ja suljetaan ja varaus päätetään. On kätevää, että tähän ei tarvitse useaa eri sovellusta tai verkkosivua”, Baltzar kiittelee.


Kaikkein parasta Baltzarin mielestä yhteiskäyttöautopalvelussa on se, että ei tarvitse olla omaa autoa.


”Yhteiskäyttöautopalvelun käyttö on nopeaa, helppoa ja järkevän hintaista”, Baltzar listaa syitä siihen, miksi lähti itse palvelun käyttäjäksi. ”Lisäksi yksi autoista sijaitsee aivan kotimme lähellä, joka helpottaa entisestään auton käyttöä.”

Nopeasti sinuiksi Peugeot e-208:n kanssa

Baltzarille TOAS:n yhteiskäyttöpalvelun tarjoama täyssähköinen Peugeot e-208 ei ole ensimmäinen kosketus täyssähköautoon. ”Käytin myös edeltävää TOAS:n käytössä ollutta mallia, joten tämä on toinen kosketukseni. Kaikki on sujunut vaivattomasti.”


Hän kiittelee autoa mukavuudesta ja kertoo tulleensa auton kanssa sinuiksi varsin nopeasti: ”Peugeot e-208 on uskomattoman hiljainen ja liike on ihanan sujuva. Aluksi piti hieman katsella ympärilleen ja pohtia miten vaihdekeppi tässä autossa toimii, sillä olen tottunut ajamaan manuaalilla, mutta nopeasti pääsi perille mitä tehdä.”

Lyhyitä reissuja ja hankintojen noutamista

Baltzar kertoo, että hänen tuttavapiirissään on useampia, jotka käyttävät yhteiskäyttöautopalvelua. ”Käytän itsekin palvelua satunnaisesti. Yleensä kyse on jostain lyhyestä reissusta tai erilaisten hankintojen noutamisesta”, hän kertoo.

Jos Baltzar saisi kehittää palvelua jollain tapaa, hän lisäisi autojen määrää. ”Autot eivät ole nyt yhtä helposti kaikkien saatavissa. Ainoa toiveeni voisikin olla, että autoja olisi enemmän ja laajemmin ympäri Tamperetta.”

Yhteiskäyttöautopalveluilla kysyntää

Pia Ylimäki TOASilta kertoo, että TOAS haluaa helpottaa opiskelijoiden arkea ja tarjota asukkailleen erinomaista palvelua myös erilaisin lisäpalveluin. Yhteiskäyttöautot ovat oiva esimerkki tästä. Autot on otettu alkujaan käyttöön syksyllä 2018 ja vastaanotto asukkaiden keskuudessa oli todella hyvä. Saadun positiivisen palautteen perusteella palvelua on jatkettu ja autotkin ovat tässä välissä jo ehtineet vaihtua.


Yhteiskäyttöautojen myötä TOAS edistää yhteisöllisyyttä ja  jakamistaloutta, jotka ovat molemmat tärkeitä asioita TOASille.


Turo Koivunen Autoverkkokaupan yritysmyynnistä kertoo, että Autoverkkokaupasta on myyty jo lukemattomia autoja TOAS:n tarjoaman palvelun kaltaisille yhteiskäyttöautopalveluille. ”On hienoa, että tämänkaltaiset konseptit yleistyvät ja mahdollistavat autoilun tarjoaman vapauden yhä useammalle, jolla ei ehkä muuten olisi mahdollisuutta tai halua oman auton hankintaan. Ja onhan se huimaa, että jo opiskeluaikoina voit päästä varsin huokeaan hintaan ihan tuliterän auton rattiin – ja ihan milloin vaan haluat.”


TOAS:n täyssähköisistä Peugeot e-208:ista on kantautunut positiivista palautetta myös Autoverkkokaupan tiimin korviin. Autoja on kiitelty muun muassa monipuolisesta varustelustaan, helppokäyttöisyydestään ja miellyttävistä ajo-ominaisuuksista. ”Tämä tarjoaa monelle myös erittäin mainion tavan kokeilla täyssähköautoa ihan käytännössä”, Koivunen päättää.


Katso Autoverkkokaupan koko sähköautovalikoima!