Sähköautojen latauksen ABC

Sähköautot tarjoavat hiljaisen käynnistyksen ja sulavan ajokokemuksen taloudellisen hyödyn lisäksi. Monia sähköautoon siirtyviä kuitenkin askarruttaa, miten lataus käytännössä hoituu mahdollisimman vaivattomasti. Tervetuloa tutustumaan sähköautojen latauksen maailmaan!
Lataustyyppien ja -tehojen merkitys
Type 1, Type 2, Suko/Schuko, CHAdeMO, CCS1, CCS2, NACS – ja mitä vielä?
Kaikenlaisia piuhoja, pistokkeita ja liittimiä löytyy sähköauton lataamiseen, mutta ei tarvitse pelästyä niiden moninaisuutta. Euroopan Unionin standardiksi on päätetty Type 2 ja CCS2 (pikalatauksessa). Tavallinen kotipistorasia on nimeltään Suko/Schuko ja sähköautojen kohdalla sitä suositellaan käytettäväksi vain tilapäiskäyttöön ja pistokkeen soveltuvuus lataukseen olisi syytä varmistaa ennen käyttöä.

Auton mukana on hyvä kuljettaa Type 2 -johtoa, sillä julkisia latauspisteitä käytetään yleensä omalla johdolla. Myös kiinteällä johdolla olevia latauspisteitä on toki tarjolla. Yleisin pikalaturityyppi on CCS2 ja niissä on kiinteä latausjohto. Pikalatausasemilla näkyy vielä jonkin verran myös poistuvaa CHAdeMo-liitäntää, joka ei ole yhteensopiva CCS2-latausta käyttävien autojen kanssa. Väärinkäytöstä ei tarvitse kuitenkaan huolehtia, sillä väärän tyyppistä pikalaturia ei saa kytkettyä autoon.
Huomion arvoista on se, että sähköautojen latausasemilla on erilaisia lataustehoja, jotka vaikuttavat latausnopeuteen ja myös auton latausominaisuudet vaikuttavat lataustehoon. Suurempi latausteho mahdollistaa nopeamman latauksen, kun sekä auto että laturi tukevat ko. huipputehoa ja suuren tehon edellytykset täyttyvät.

Uuden sukupolven sähköautot, kuten Hyundai IONIQ 5 & 6, Renault Megane E-Tech ja monet muut, tarjoavat erilaisia latausnopeuksia riippuen auton kyvystä vastaanottaa virtaa ja latausaseman tehosta. Latausnopeus voi vaihdella muutamasta kilowatista aina 320 kilowattiin asti, joten autoa ostaessa on tärkeää kiinnittää huomiota lataustehoon, joka sopii tarpeisiisi.
Myös sääolosuhteet ja lämpötila vaikuttavat latausnopeuteen. Joissain automalleissa, esimerkiksi yllä mainituissa Hyundai IONIQ ja Renault Megane E-Tech:ssä, tämäkin on huomioitu ja auto on varustettu akun esilämmitystoiminnolla, kun auto on menossa latausasemalle.
Sähköautojen kotilataus on kätevää ja edullista

Kuuluuko latausasema sitten auton varusteisiin? Kun hankit uuden sähköauton, latausasema ei yleensä kuulu auton hintaan. Monet valmistajat tarjoavat kuitenkin mahdollisuuden hankkia latausaseman lisävarusteena. Tämä mahdollistaa nopeamman, turvallisemman ja vaivattomamman latauksen kuin perinteinen SuKo-pistokelataus kodin pistorasiasta. Latausaseman valinta on siis käytännöllinen ja aikaa säästävä päätös.
Type 2 -latausjohto ja mahdollisesti SuKo-pistokelatausjohto (kuvassa alla) voivat tulla auton mukana vakio- tai lisävarusteena, mutta tarkista tämäkin aina autoa hankkiessasi.

Pistokelatausjohdon voit liittää suoraan ns. normaaliin maadoitettuun pistorasiaan, mutta latausnopeus on hitaampi ja saattaa kuormittaa talon sähköjä. SuKo-pistokelatausta suositellaankin pääosin vain väliaikaiseen lataukseen.
Monelle toimiva ratkaisu kotona lataamiseen voi olla voimavirtapistorasia ja siihen tarkoitettu voimavirta-adapteri. Voimavirtaa kutsutaan myös kolmivaihevirraksi ja se mahdollistaa nopeamman, toistuvan ja jatkuvan latauksen (toisin kuin esimerkiksi perinteinen lämmitystolppa).

Varmista aina sähköammattilaiselta pistorasian ja kiinteistön sähkökytkentöjen kunto ja soveltuvuus sähköauton lataukseen ennen latauksen aloittamista! Suomessa suositellaan maksimissaan 8A tehoista latausta kotipistorasiasta.
Latausaseman kotiin asentamisen kustannukset ja sähkömuutostyöt
Kotiin asennettavan latausaseman kustannukset vaihtelevat useista tekijöistä riippuen. Tyypillisesti latausaseman hankkiminen ja asentaminen voi maksaa muutamasta sadasta eurosta muutamaan tuhanteen euroon, riippuen valitusta latausasemasta ja asennusolosuhteista. Mahdolliset sähkömuutostyöt voivat myös vaikuttaa kustannuksiin. Vanhemmissa taloissa saattaa tarvita päivityksiä sähköjärjestelmiin, jotta ne kestävät suurempaa sähkökuormaa.
Kotiin asennettavan latauslaitteen suurin mahdollinen latausteho riippuu kiinteistön sähköjärjestelmistä ja muista kuormittavista tekijöistä (pääsulakekoko, sähkölämmitys, sauna jne). Sähköauton latauslaite asennetaan aina kiinteistön rajoitteiden mukaisesti ja sähköauton latauslaitteita saa myös automaattisesti kuorman mukaan säätyvänä. Tällaisella ratkaisulla laturi lataa autoa niin suurella teholla kuin kulloinkin on kiinteistön sähkönkäytön kannalta mahdollista. Auton seistessä pidempään, riittää lataukseen myös pienempi teho.

Sähkömuutostöitä saatetaan siis tarvita, jos kotitalouden sähköjärjestelmä ei ole riittävän vahva latausaseman käyttöön tai jos asiaa ei saa ratkaistua laturin kuormanhallinnalla. Turvallisuus- ja palovaaran vuoksi sähköjen riittävyys on joka tapauksessa syytä aina tarkistaa ammattilaisen toimesta ennen kuin sähköautoa alkaa lataamaan kotona.
Pitkässä juoksussa kotilataus on kuitenkin julkisiin latauspisteisiin verrattuna edullisempi ja helpompi vaihtoehto useimmille sähköautoilijoille.
Julkinen latausverkosto, latauspalvelut ja sovellukset
Suomessa on laaja julkinen sähköautojen latausverkosto, ja Traficom tarjoaa hyödyllistä tietoa latausinfrastruktuurista ja julkisten latauspisteiden sijainneista. Voit myös käyttää Sähköautoilijat RY:n ylläpitämää Latauskarttaa, josta näkyy myös käyttäjien kommentit ja arviot latauspisteiden toimivuudesta.
Useat palveluntarjoajat, kuten ABC-lataus, K-lataus, Virta-lataus ja Recharge, tarjoavat laajan verkoston latausasemia eri puolilla Suomea. Huomioi, että palveluntarjoajat vaativat rekisteröitymisen tai muun tunnistautumisen ennen kuin voit aloittaa latauksen, mutta tätä ei tarvitse suinkaan tehdä jokaisella latauskerralla.
Saatavilla on monia älykkäitä lataussovelluksia, jotka antavat tietoa latauspisteiden saatavuudesta ja latausnopeuksista. Näistä sovelluksista voit tarkistaa, ovatko latauspisteet vapaana, ja valita optimaalisen latauspaikan tarpeidesi mukaan. Sähköautovalmistajilta voi myös löytyä auton ominaisuuksiin integroituja latauspalveluja, kuten esimerkiksi Hyundailta, jolta löytyy ei vain Suomea, mutta koko Eurooppaa kattava Charge myHyundai -latauspalvelu. Lisäksi uudet sähköautot tunnistavat latausasemat ja navigaattori kertoo auton lataustehon määränpäässä sekä arvioi, riittääkö virtaa matkan päämäärään.

Yhteenvetona voidaan todeta, että sähköautojen lataus on olennainen osa niiden käyttökokemusta. Latausaseman hankkiminen kotiin tarjoaa kätevän ja nopean latausvaihtoehdon, ja lataussovellukset auttavat sinua löytämään parhaan latauspaikan. Huolellinen suunnittelu ja tietämys eri lataustehoista varmistavat tehokkaan ja miellyttävän sähköautoilukokemuksen. Suomen laaja latausverkosto tekee sähköautoilusta entistä houkuttelevamman vaihtoehdon.
Sähköauton lataaminen voi tuntua aluksi sekavalta, mutta sen opittuaan huomaa kuinka helppoa ja vaivatonta lataaminen käytännössä on, eikä bensapumppuja tule taatusti ikävä.
Tutustu tarkemmin merkkiemme sähköautomallistoihin:
Citroënin sähköautot | DS Automobilesin sähköautot | Fiatin sähköautot | Hyundain sähköautot | Opelin sähköautot | Peugeotin sähköautot | Renaultin sähköautot