Tilaa uutiskirjeLiikkeet & aukioloajat

Vinkkejä turvalliseen autoiluun pimeällä

On taas se aika vuodesta, kun ulkona on pimeää niin aamulla kotoa lähtiessä kuin illalla kotiin tultaessa. Pimeys ja vuodenajan haastavat sääolosuhteet aiheuttavat omat haasteensa autoiluun. Ajaminen pimeällä vaatii erityistä valppautta ja varovaisuutta, koska näkyvyys on rajoitetumpi verrattuna päivänvaloon. Tässä onkin joitakin asioita, jotka tulee huomioida pimenevissä syys- ja talvikeleissä.

Toimivat ajovalot ovat turvallisuuden tae

Tarkista ajovalojen kunto säännöllisesti. Toimivatko ajo-, lähi-, kauko- ja takavalot sekä vilkut? Opi myös tunnistamaan, milloin autossasi palaa sekä etu- että takavalot, sillä automaattiasennossa oleva valokytkin ei aina tunnista hämäriä olosuhteita.

Käytä ajaessasi ajovaloja asianmukaisesti. Lähivalot ovat yleensä riittävät kaupunkialueella, ja vähän liikennöidyillä ja pimeillä teillä puolestaan kaukovalot ovat tarpeen. Vältä kaukovalojen käyttöä, kun vastaan tulee muita autoja. Pidä myös autosi tuulilasi ja muut ikkunat puhtaina, jotta heijastukset ja lika eivät häiritse näkyvyyttä.


Kun lämpötila painuu pakkaselle, varmista, että tuulilasinpesuneste on talvilaatuista ja pakkasenkestävää. Käytä ilmastointia myös talvella. Etenkin lämpötilan lähestyessä nollaa on tuulilasin huurtuminen tuttu ilmiö. Jos tuulilasi menee huuruun, käännä ilmastoinnin puhallus tuulilasille ja tarkasta, ettei sisäilmankierto ole päällä. Näin kosteus pääsee poistumaan ja huurre lasista häviää.

Ajonopeus ja liikenteen seuraaminen

Kiinnitä huomiota ajonopeuteesi ja seuraa muuta liikennettä. Aja varovasti ja vähennä tarvittaessa nopeuttasi. Pimeässä reagointiaika on pidempi kuin valoisalla, joten ajaminen liian suurella nopeudella voi olla vaarallista.


Säilytä turvaväli edellä ajavaan autoon, jotta sinulla on riittävästi aikaa reagoida äkillisiin tilanteisiin. Pimeällä eläimet, kuten hirvet ja peurat, voivat ylittää tien odottamatta. Ole valppaana ja hidasta, jos näet eläinten varoitusmerkkejä.


Huomioi sääolosuhteet, koska pimeässä ajaminen on erityisen haastavaa esimerkiksi vesisateessa, lumipyryssä tai sumussa. Tähän vuodenaikaan tien pinta voi olla myös jäässä ja siksi hyvin liukas. Hidasta vauhtia huonoissa sääolosuhteissa.

Näkeminen pimeällä

Jos käytät silmälaseja, varmista, että ne ovat puhtaat ja kunnossa ja että ne vähentävät häikäisyä. Jos huomaat näkökykysi olevan heikentynyt pimeällä, harkitse silmälääkärin tarkastusta. Pimeällä ajaminen voi olla myös erityisen väsyttävää. Jos tunnet itsesi väsyneeksi, pidä tauko ja levähdä ennen jatkamista.

Valmistaudu varusteilla

Varustaudu tulevaan vuodenaikaan ja pakkaa autoon mukaan jääraappa, lumiharja, huomioliivi, taskulamppu, pipo sekä hanskat. Autosta on hyvä löytyä myös pieni lapio, joka auttaa, jos auto jumittuu lumipenkkaan.

Talven tullen autossa pitää olla asianmukaiset talvirenkaat, eli vaihdathan renkaat ajoissa. Jos keli on talvinen ja talvirenkaat ovat vielä vaihtamatta, voi olla hyvä lykätä liikkeelle lähtöä tai ainakin harkita asiaa tarkkaan. Tarkkaile talvella renkaiden kuntoa, sillä pakkanen voi alentaa rengaspainetta. Tarkista rengaspaineet ja renkaiden kunto säännöllisesti.

Huomioi jalankulkijat ja pyöräilijät

Ole erityisen varovainen muiden tienkäyttäjien suhteen, kuten jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden, joiden huomaaminen voi olla hyvinkin vaikeaa pimeässä. Tummiin vaatteisiin pukeutunut henkilö ei välttämättä tiedosta, kuinka vaikea häntä on havaita pimeällä. Liukkaus ja lumi saattavat myös hidastaa jalankulkijoiden vauhtia.


Turvallista syksyä näiden vinkkien myötä, toivottavasti niiden avulla ajat turvallisesti pimeällä.

Samankaltaisia artikkeleita
page.description
Kitkat vai nastat?
Kannattaako autoon valita kitka- vai nastarenkaat?
Katso lisää
page.description
Onko sähköauto huoltovapaa?
Moni saattaa kuvitella sähköautojen olevan täysin huoltovapaita, mutta totuus on hieman monimutkaisempi. Tervetuloa opastavalle matkalle sähköautojen huollon maailmaan!
Katso lisää
page.description
Arvontavoittajan kokemuksia Hyundai IONIQista
Autoverkkokauppa järjesti viime vuoden lopulla #autojouluksi-arvonnan kaikkien uutiskirjeen tilaajien kesken. Onnetar suosi Outokummussa asuvaa Olli Räsästä, joka sai kolmeksi kuukaudeksi Hyundai IONIQin käyttöönsä.
Katso lisää